HVA ER EI PLATEMESSE?

Skrevet av Jørn R. Andersen (en gang i forrige århundre)

 

 

 

 

Den første platemesse ble arrangert i Norge høsten 1987. Fenomenet hadde tidligere blitt arrangert i andre land, Record Fairs i England og Skivmesser i Sverige, var modell for de første norske platemessene. Ordet messe i denne sammenhengen, kan være misvisende, og har ingenting med religiøse fenomener å gjøre. Kanskje burde ordet i Norge vært marked, da en platemesse kan forklares som et stort kjøp / salg / bytte / utstillings - marked for plater i alle format, årganger og prisklasser. De første arrangørene valgte likevel å oversette ordet direkte fra engelsk og svensk, noe også senere arrangører av brukt og antikk-messer har holdt seg til.

 

 Er du fremdeles like blank, så går det hele kort fortalt ut på at; grytidlig en morgen hutrer et knippe halvgale plate-samlere/selgere seg ut av dyna, lesser bilen sin ned med gamle og nye Singler, EP’er, LP'er, CD'er, DVD’er, musikkblader, plakater og ellers alt hva finnes av tilhørende objekter - stikkord musikk; oftest av type populær musikk i alle sjangere fra de siste 50 åra av 1900-tallet og fram til i dag. Etter en kort / lang biltur blir platene og annet stash løa på traller og rulla / bært inn i et på forhånd ordna / klargjort messelokalet. Den lokale arrangøren har da satt på plass et nødvendig antall bord til utstillingsplass. Etter denne frenestisk slitsomme morgengymnastikken, hiver de fleste av utstillerne seg over sine kollegers plater i håp om å fylle akkurat det hullet i sin egen platesamling. De fleste utstillerne er nemlig fanatiske samlere selv, ofte de ivrigste, og benytter denne hellige dagen, platemessa, for å selge / bytte bort sine dubletter / utrenska plater fra egen samling, til fordel for nye plater. Svært få selgere forlater derfor lokalet med færre plater og mer penger enn da de kom. Det finnes imidlertid unntak, da noen selgere driver et profesjonelt firma med kjøp / salg av plater på hel / del - tid. Så etter at alle utstillere er på plass, åpner platemessa for det generelle publikum, til avtalt tid, og etter at de ivrigste har stått i den tradisjonelle opphissende køen. Fra da av, og i en fem-seks timer framover, virrer de besøkende mer eller mindre målbevist rundt i lokalet på jakt etter trofeer, altså plater m.m. Et annet viktig moment er selvsagt det sosiale, man møter likesinnede og kan utveksle jakthistorier og skryte av sine nyervervelser. En del benytter også tiden til å suge selgerne, for deres utømmelige visdom og erfaring i emnet!

 

Høres det ikke gøy ut?! Er du også på leit etter et tapt ungdomsminne, ei klineplate eller akkurat den hit'en. Lurer du på et eller annet om plater, verdi, utgave, originalitet eller hva som helst - utstillerne har samla sett et enorm kunnskapsforråd om emnet, og står klar til å parere de mest idiotiske spørsmål. Eller skjønner du fremdeles ikke hva dette dreier seg om.... Stikk innom da vel!

 

Hva er Skien Platemesse?  

Skien Platemesse blir arrangert to ganger årlig, medio mars og oktober,  i Ibsenhuset i Skien. Sjekk hovedsida for kommende datoer. Platemessa er en salgs- / bytte- / kjøps - messe for musikk i alle formater, årganger og prisklasser. Platemessa er åpen for alle interesserte publikummere mot en inngangsbillett, og for alle utstillere etter nærmere avtale. Sjekk eventuelt denne sida for mer om hva en platemesse er for noe.

 

Når var den første platemessa i Skien / Norge?  

Platemessa ble arrangert for første gang 3. oktober 1987. Idealistiske platesamlere i gjengen bak platesamlerbladet Vinyl, hadde ideen til messen, etter modell av besøkte Skivmesser i Sverige og Record Fairs i England. Den ble da planlagt som Norges Første Platemesse, og annonser hvor dette ble kunngjort ble bestilt. I tolvte time ble vi imidlertid slått på streken av det som ble Norges første platemesse, på Sardines (tidligere Club 7's lokaler i Munkedamsveien) i Oslo, den 19. september 1987. Våre annonser ble da i all hast forandret til å annonsere Norges Største Platemesse! Dette er en påstand som stemte da, og som faktisk fremdeles stemmer. I dag har imidlertid Platemessa på Rockefeller i Oslo slått oss med antall utstiller og besøkende, men i forhold til folketall er vi fremdeles Norges Største Platemesse! Vi er dessuten Norges Eldste Platemesse. Uansett så ble den første Platemessa en ubetinget suksess, og siden den gang har Skien Platemesse levd sitt eget liv.

 

Velkommen til platemesse!

 

Tilbake til toppen 

 

 

 

Skien Platemesse